Articles available only in Romanian language

În România ori nu sunt reguli și treburile merg prost din cauză că nu sunt reguli, ori sunt reguli și treburile merg prost din cauză că lumea se revoltă că sunt prea multe reguli. Pentru ca lucrurile să meargă bine trebuie mai întâi rezolvată această antinomie.

Acest loc este dedicat aspectelor ce țin de generarea, afișarea sau citirea corectă* a textelor care au legătură în special cu limba română, cu referire la calculatoare sau alte dispozitive cu tangență în domeniul informaticii.

* Aici, prin „corect” se înțelege respectarea regulilor sau recomandărilor stabilite de către organismele abilitate pe domeniul vizat, cum ar fi, de exemplu, Academia Română pe domeniul lingvistic, Asociația de Standardizare din România pe domeniul legat de standardizare etc.

There are no articles in this category. If subcategories display on this page, they may have articles.

RO

 • Recomandat pentru sistemul de operare Microsoft Windows 2000 și Windows XP: actualizare minimală de fonturi , cu scopul asigurării compatibilității cu setul de caractere al limbilor română și bulgară.
  Versiunea 1.02 a actualizării include fonturile Arial, Times New Roman, Trebuchet și Verdana.

 • Info Windows Vista
  Articol informativ despre capabilitatea sistemului de operare Microsoft Windows Vista (și versiunile ulterioare) de a crea și/sau afișa texte scrise corect în limba română.

 • Driver de tastatură românească pentru versiunile Windows pre‑Vista
  Soluția optimă și standardizată pentru cei care doresc să scrie corect și ușor în limba română, în situația folosirii sistemului de operare Microsoft Windows până la versiunea Windows XP inclusiv. Această soluție a fost implementată nativ în sistemul de operare începând cu versiunea Windows Vista – a se vedea detaliile de la punctul precedent.
 • Note:
  Soluția prezentată aici se referă la configurația tastaturii românești în cadrul sistemului de operare Microsoft Windows™.
  Pentru cei care folosesc sistemul de operare Linux, în cazul versiunilor mai vechi de anul 2008 (aproximativ), consultați secțiunea Tastaturi de pe site‑ul web i18n.ro; versiunile Linux mai noi nu necesită nimic special.
  Pentru cei care folosesc sistemul de operare Apple MacOS, consultați secțiunea .RO a forumului de la macuser.ro.
 • ș-uri și ț-uri
  Articol informativ despre îmbunătățirile aduse sistemului de operare Microsoft Windows™ pentru asigurarea compatibilității cu limba română.
 • Notă: articolul se referă exclusiv la situația existentă până la data apariției versiunii Windows Vista.
 • Semnul € pe tastatura românească
  Vă aflați în fața unui text și trebuie să introduceți semnul € asociat monedei Euro. Cum procedați ?
 • Notă: soluția se referă la accesarea semnului € (Euro) în cadrul sistemului de operare Microsoft Windows™.
 • Codarea caracterelor specific românești în fonturi
  Un mic ghid pentru ca un font să devină compatibil cu setul de caractere al limbii române.

 • De ce există đ și ł pe tastatura românească ? Multă lume se întreabă asta, și pe bună dreptate. Mă rezum la a indica explicația postată deja în articolul Tastatura pentru toți de pe blogul lui Cristian Adam .

Search

No comments

I did not activated the comments on any article and for the moment I'm not going to do that. If there is really something deserving to be commented, then the discussion forum may be successfully used.
(try posting in „Despre orice altceva” category, which means „Anything else”)

Referință academică

Referința academică, narativă, din partea Consiliului științific al Insititutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti”, cu privire la literele ș și ț, ghilimelele românești, precum și alte câteva semne ortografice și de punctuație folosite în limba română:

Notă: documentele originale se află la sediul cIMeC - Institutul de Memorie Culturală (actualmente aflat în cadrul Institutului Național al Patrimoniului).

Referință legislativă

Ansamblul de reglementări care privesc obligativitatea din partea instituțiilor statului de a respecta regulile academice în privința setului de caractere românești – cele corecte – și obligativitatea din partea sistemelor care folosesc tastaturi românești de a oferi suport lingvistic pentru minoritățile etnice care folosesc alfabetul latin:

Notă: standardele la care se face referire în textele legislative, de fapt standardele românești în general, pot fi obținute numai prin achiziționare de la ASRO - Organismul Național de Standardizare din România .

Go to top